plaatje

  :: ervaringen

Ook als moeder, of in je omgeving iets meegemaakt, waarbij er sprake is van huiselijk geweld, maar waarbij er toch omgangsregelingen en/of tweehoofdig ouderlijk gezag is opgelegd? Help jezelf en anderen door het hier te melden of op eerdere bijdragen te reageren. Vanwege de overweldigende hoeveelheid berichten, vragen wij je wel met het volgende rekening te houden:

  • geef bij naam een (voor je ex) onherkenbaar pseudoniem op dat nog niet in gebruik is op deze pagina [Control-F!]. Kies a.u.b. niets meer met 'mama' of 'moeder' erin, want daar zijn al veel van en dat schept verwarring.
  • geef bij emailadres een geldig emailadres op dat je ook regelmatig checkt, anders kunnen we geen contact met je opnemen (we garanderen strikte geheimhouding van je gegevens)
  • denk niet: ‘ik heb ongeveer hetzelfde beleefd, dus dat hoef ik niet op te schrijven’. Het is juist van groot belang dat je opschrijft waar je mee te maken hebt, zodat andere vrouwen merken dat ze niet alleen staan en de buitenwereld kan zien dat deze problemen veel meer voorkomen dan men denkt.
  • je hoeft in je bijdrage niet in details [de data van je rechtzaak e.d.] te treden, maar wees wel precies in omschrijving van je problemen: bijvoorbeeld of gaat het om geestelijk of fysiek geweld, tegen jou en/of je kinderen en wat voor soort omgangsregeling je hebt.
  • we beoordelen de inzendingen voordat we plaatsen. Dat gaat soms snel, maar kan soms ook wel een dag of wat duren. Mocht het even duren, dan komt dat eerder doordat we te emotioneel bij de problematiek betrokken zijn, dan dat we niet in je bijdrage geïnteresseerd zouden zijn.
    En mocht je denken: "wat een problemen hier; eigenlijk valt het bij mij nog wel mee", dan kun je wel een bijdrage sturen, maar is de kans klein dat we 'm plaatsen. Voor de statistieken: we plaatsen momenteel ongeveer 1 op de 5 opgestuurde bijdragen.

Stuur een eigen bijdrage in!


:: Vicky :: zaterdag 13 september 2008 :: 18:49 permalink


Mijn kinderen en ik zitten ook nog steeds midden in rechtszaken. Er hebben zich al 5(!) rechters over onze zaak gebogen en ook de Raad voor de Kinderbescherming heeft continu volgehouden dat het NIET IN HET BELANG VAN DE KINDEREN IS om omgang met hun vader te hebben. De vader is na de laatste beschikking waarin werd bepaald dat hij geen omgang met de kinderen mocht hebben, in hoger beroep gegaan. Ter zitting bij dit hof in Amsterdam, blijft de Raad voor de Kinderbescherming bij haar advies: geen omgang omdat het niet in het belang is van de kinderen!

Wat doet het Hof? Die dwingt de Raad tot proefcontacten, tegen het advies van de Raad in! Er volgt een 'onderzoek' van de Raad. Na dit onderzoek wordt proefbegeleide omgang in het omgangshuis geadviseerd. De moeder moet de verdenking dat de vader de kinderen seksueel heeft misbruikt maar even loslaten. Het Hof geeft in haar laatste tussenbeschikking aan dat zij het (door haar zelf opgelegde!) advies van de Raad opvolgt.

Wat bizar is en waar volgens mij ook een onderzoek naar moet komen is dat de raad voor de Kinderbescherming valt onder het Ministerie van Justitie. De rechters en de rechters bij het Hof vallen onder datzelfde ministerie. Vandaar ook dat het Hof (en ook andere rechters) de Raad voor de Kinderbescherming (die voor het belang van de kinderen op zou moeten komen en niet voor het omgangsrecht van één van de ouders), deze zelfde Raad opdracht kunnen geven tot maatregelen, waar de raad zelf tegen is of afwijst, en op deze manier een advies af kan dwingen. In de laatste beschikking en uitleg van de raad zegt de Raad dat zij bij hun 'advies' blijven. Hoezo? Dit is het door het Hof opgelegde advies!

De Raad voor de Kinderbescherming zou een onafhankelijke instantie moeten zijn die ook NEE kan zeggen tegen rechters die, tegen het advies van de Raad voor de Kinderbescherming, opdracht geeft aan diezelfde Raad. Zolang zij onder een Ministerie vallen is dat blijkbaar niet mogelijk. Dat zij onder een Ministerie vallen is al opmerkelijk genoeg en zeer kwalijk! Is er een instantie die hier onderzoek naar heeft gedaan of wil doen en dit aan de kaak wil stellen?
reageer


:: miranda :: woensdag 1 oktober 2008 :: 00:32

Er zijn wel meer vreemde zaken, zoals advocaten die soms ook bijbeunen als inval rechter. De Orde van Advocaten waarvan elke insider weet dat ze nimmer een collega advocaat afvallen (en dus heeft het absoluut geen zin een klacht in te dienen bij deze instantie). Advocaten die ongestraft seksuele relaties met hun clienten onderhouden en vervolgens diens ex afpersen. Ik kom in mijn werk mensen uit diverse lagen van de bevolking tegen (ook advocaten) en die geven toe dat er binnen de civiele rechtsspraak (zoals echtscheidingen e.d.) dingen gebeuren die niet door beugel kunnen. Maar niemand wordt op het matje geroepen, niemand wordt ontslagen, dus zal er ook nooit iets veranderen. En als slachtoffer sta je met je rug tegen de muur.

Je hebt absoluut gelijk, dat er geen bal van klopt. Mijn ervaring de afgelopen vier jaar is dat er wel heel erg veel niet klopt. Er is zoveel mis met het systeem, dat ik me murw geslagen voel en haast aan mijn eigen gezond verstand zou gaan twijfelen, ware het niet dat ik heb gezien dat het WEL anders kan (in het buitenland helaas).

Probeer eens contact op te nemen met het Clara Wichmann fonds (www.clara-wichmann.nl) of leg het voor aan een van de universiteiten (juridische faculteit), mogelijk dat iemand hier zich verder in wil verdiepen als afstudeer project. Zo las ik een aardig stuk in de krant over een afstudeerproject van een zekere Mw. Jeppersen de Boer over waarom het ´gedeeld ouderlijk gezag´ in sommige situaties niet werkt. Je zou denken dat dit wel erg logisch is. Maar rechters leven zelf in een totaal andere wereld. Zij kunnen zich heel veel situaties uit het echte leven niet inbeelden. En denken dan heel naief dat als je ´de vader, moeder en kinderen´ dwingt om een omgangsregeling na te leven, dat het uiteindelijk wel goed komt.

Veel succes!

M

 

Naam:
Geldig emailadres:
Mijn bijdrage:
Schrijf over:captcha!