plaatje

  :: ervaringen

Ook als moeder, of in je omgeving iets meegemaakt, waarbij er sprake is van huiselijk geweld, maar waarbij er toch omgangsregelingen en/of tweehoofdig ouderlijk gezag is opgelegd? Help jezelf en anderen door het hier te melden of op eerdere bijdragen te reageren. Vanwege de overweldigende hoeveelheid berichten, vragen wij je wel met het volgende rekening te houden:

  • geef bij naam een (voor je ex) onherkenbaar pseudoniem op dat nog niet in gebruik is op deze pagina [Control-F!]. Kies a.u.b. niets meer met 'mama' of 'moeder' erin, want daar zijn al veel van en dat schept verwarring.
  • geef bij emailadres een geldig emailadres op dat je ook regelmatig checkt, anders kunnen we geen contact met je opnemen (we garanderen strikte geheimhouding van je gegevens)
  • denk niet: ‘ik heb ongeveer hetzelfde beleefd, dus dat hoef ik niet op te schrijven’. Het is juist van groot belang dat je opschrijft waar je mee te maken hebt, zodat andere vrouwen merken dat ze niet alleen staan en de buitenwereld kan zien dat deze problemen veel meer voorkomen dan men denkt.
  • je hoeft in je bijdrage niet in details [de data van je rechtzaak e.d.] te treden, maar wees wel precies in omschrijving van je problemen: bijvoorbeeld of gaat het om geestelijk of fysiek geweld, tegen jou en/of je kinderen en wat voor soort omgangsregeling je hebt.
  • we beoordelen de inzendingen voordat we plaatsen. Dat gaat soms snel, maar kan soms ook wel een dag of wat duren. Mocht het even duren, dan komt dat eerder doordat we te emotioneel bij de problematiek betrokken zijn, dan dat we niet in je bijdrage geïnteresseerd zouden zijn.
    En mocht je denken: "wat een problemen hier; eigenlijk valt het bij mij nog wel mee", dan kun je wel een bijdrage sturen, maar is de kans klein dat we 'm plaatsen. Voor de statistieken: we plaatsen momenteel ongeveer 1 op de 5 opgestuurde bijdragen.

Stuur een eigen bijdrage in!


:: ongerust :: vrijdag 20 januari 2012 :: 00:53 permalink


Ik heb een vraagje over mijn kleindochter. Haar biologische vader, die nooit naar haar omgekeken heeft, wil opeens dat de moeder tekent en erkent dat hij de vader is, maar het kind is net door haar nieuwe vader, die al meer dan 6 jaar voor haar zorgt, erkend en de papieren liggen klaar voor de zeggenschap.
Mijn dochter heeft al zo vaak geprobeerom op een goede manier het meisje met haar vader om te laten gaan maar telkens komt hij zijn afspraken niet na. Hij heeft zelf een vriendin met zoontje, heeft geen geld, gebruikt drugs drinkt enz, terwijl mijn dochter en schoonzoon zich een slag in de ronte werken om alles voor hun twee dochters te kunnen doen.

Wat voor rechten heeft die biologische vader nu? En hoe zit dat als ze al erkend is door een vader? En wie moet die advocaatkosten betalen? Hij heeft geen geld maar wij krijgen er geen op onvermogen. Kan iemand zomaar een rechtzaak beginnen? Het kind wil zelf niet naar hem toe maar is pas 10. Wie weet er raad?
reageer


:: Meera :: zondag 26 februari 2012 :: 21:41

Beste oma,

Zoals je leest op deze site zijn dit treurige situaties. De biovader kan inderdaad een rechtzaak aanspannen en de advocaatkosten moet je dochter betalen, maar ze kan een pro deo advocaat krijgen en ze moet een goeie nemen.

Het rechtsysteem zit zo grillig in elkaar, rechters hebben zo'n andere mening en kinderen zijn vogelvrij dat ik niets kan zeggen over hoe het zal uitpakken in het geval van jouw kleinkind. Wat ik wel weet, is dat het zeer voordelig uitpakt dat het kind al erkend is door de vriend.

Je zou kunnen overwegen of navragen dat de vriend bij een notaris laat vastleggen dat hij de vader is. Mijn notaris vertelde namelijk dat niet-erkende kinderen vogelvrij zijn. Iedere man kan naar een notaris gaan en een akte van vaderschap voor elk WILLEKEURIG niet-erkend kind waarvan de moeder ongehuwd is aanvragen.
Deze akte geldt dan als juridisch vaderschap en heeft zelfs ook niets meer te maken met de bloedlijn!
Voor de rechtbank geldt dit als vaderschap en de man in kwestie zou dan ook erkenning kunnen krijgen.

Indien zo'n man eenmaal de erkenning heeft, kan zelfs de biologische vader daar bijna niet meer tussen komen. In jullie geval kan dit in jullie voordeel werken. Misschien is erkenning al voldoende, maar waarschijnlijk kun je het helemaal juridisch dichttimmeren door het vaderschap door een notaris vast te laten leggen. Dan is de vriend helemaal de vader van het kind. De bio vader kan dan nooit meer erkenning krijgen en heeft geen poot meer om op te staan.Hij moet dan family life gaan aantonen wat hij niet heeft. Laat de vriend ook zo snel mogelijk de gezagspapieren tekenen voor de zekerheid.

En als laatste punt: je kleinkind is al 10 jaar, over 2 jaar mag ze zelf zeggen wat ze wil. Al komt het tot een zaak, die 2 jaar overbrugging redt je makkelijk. Veel zaken lopen jaren.

Wat ik zo kan beoordelen staat jouw dochter er goed voor, gelukkig. (Maar dit is gebaseerd op mijn ervaring en wat ik intussen te weten ben gekomen. Maar nogmaals kinderen zijn vogelvrij en er is een heksenjacht op vrouwen gaande, dus ontleen hier geen zekerheden aan.)
Ik hoop dat je er wat aan hebt.

gr, Meera

 

Naam:
Geldig emailadres:
Mijn bijdrage:
Schrijf over:captcha!