plaatje

  :: ervaringen

Ook als moeder, of in je omgeving iets meegemaakt, waarbij er sprake is van huiselijk geweld, maar waarbij er toch omgangsregelingen en/of tweehoofdig ouderlijk gezag is opgelegd? Help jezelf en anderen door het hier te melden of op eerdere bijdragen te reageren. Vanwege de overweldigende hoeveelheid berichten, vragen wij je wel met het volgende rekening te houden:

  • geef bij naam een (voor je ex) onherkenbaar pseudoniem op dat nog niet in gebruik is op deze pagina [Control-F!]. Kies a.u.b. niets meer met 'mama' of 'moeder' erin, want daar zijn al veel van en dat schept verwarring.
  • geef bij emailadres een geldig emailadres op dat je ook regelmatig checkt, anders kunnen we geen contact met je opnemen (we garanderen strikte geheimhouding van je gegevens)
  • denk niet: ‘ik heb ongeveer hetzelfde beleefd, dus dat hoef ik niet op te schrijven’. Het is juist van groot belang dat je opschrijft waar je mee te maken hebt, zodat andere vrouwen merken dat ze niet alleen staan en de buitenwereld kan zien dat deze problemen veel meer voorkomen dan men denkt.
  • je hoeft in je bijdrage niet in details [de data van je rechtzaak e.d.] te treden, maar wees wel precies in omschrijving van je problemen: bijvoorbeeld of gaat het om geestelijk of fysiek geweld, tegen jou en/of je kinderen en wat voor soort omgangsregeling je hebt.
  • we beoordelen de inzendingen voordat we plaatsen. Dat gaat soms snel, maar kan soms ook wel een dag of wat duren. Mocht het even duren, dan komt dat eerder doordat we te emotioneel bij de problematiek betrokken zijn, dan dat we niet in je bijdrage geïnteresseerd zouden zijn.
    En mocht je denken: "wat een problemen hier; eigenlijk valt het bij mij nog wel mee", dan kun je wel een bijdrage sturen, maar is de kans klein dat we 'm plaatsen. Voor de statistieken: we plaatsen momenteel ongeveer 1 op de 5 opgestuurde bijdragen.

Stuur een eigen bijdrage in!


:: moedervanéen :: woensdag 25 juli 2007 :: 14:43 permalink


Mijn ex-man is afkomstig uit een land dat niet het Haags of Europees kinderverdrag heeft ondertekend, dus waar ook niet mee onderhandeld kan worden over terugkeer van een ontvoerd kind. Het land is een dictatuur waar een kind van een man met die nationaliteit, de nationaliteit overneemt (ongeacht wat waar het geboren is) als het daar woont. Hij heeft hier geen permanente verblijfsvergunning en ook geen vast werk, maar als hij kan aantonen dat hij een omgangsregeling heeft, kan hij waarschijnlijk wel een verblijfsvergunning krijgen en op termijn een paspoort op grond van zijn recht op family life. Dit betekent dat hij zich overal in Europa kan vestigen en gemakkelijker visa voor andere landen kan krijgen.

Na zijn vertrek heeft mijn ex-man heeft meerdere malen gedreigd mijn kind mee te nemen.
Mijn advocaat heeft mij uitgelegd dat alleen het dreigen met ontvoering niet strafrechtelijk vervolgd kan worden en ook niet in familierecht mee weegt.

Mijn ex-man haat Nederland, spreekt na jaren de taal nog steeds niet. Heeft altijd gezegd dat hij niet in Nederland wil blijven en heeft hier ook geen vast werk. Hij kan daar in dat land meteen weer aan de slag en heeft ook onderkomen. Hij heeft een buitenlandse vriendin, die hier ook niet gebonden is. Bovendien is zijn moeder ziek en die woont nog in dat land.

Mijn kind kent hem eigenlijk nauwelijks omdat hij zelf slecht contact heeft gehouden. Mijn kind woont bij mij, maar ondanks dit dreigement en andere gewelddadigheden moet ik van de rechter toestemmen met omgang, omdat het in het belang van het kind zou zijn om met beide ouders contact te hebben.
Ik vraag mij nu alleen af hoe mijn kind in vredesnaam contact met mij moet blijven houden als het ontvoerd wordt naar de andere kant van de wereld door een bijna vreemde voor haar?

Ik heb zelf gezien hoe gemakkelijk het is om een klein kind mee te nemen: men kijkt er nauwelijks naar. Mijn ex-man heeft genoeg contacten met vrouwelijke landgenoten, met ongeveer gelijkende kinderen. Als een van hen toestemt om mee te doen zijn ze zo weg!

Ik wacht nu met angst en beven de beschikking af waarin staat of hij omgang zonder toezicht mag. Ik weet niet hoe ik moet voorkomen dat hij het kind meeneemt.
reageer


:: miranda :: vrijdag 16 januari 2009 :: 11:38

Kan je niet naar een andere stad verhuizen ?

:: moedervanéén :: vrijdag 16 januari 2009 :: 12:30

Beste Miranda, dank je voor je interesse, maar helaas mag je niet zomaar naar een andere stad verhuizen als je een zorgende ouder bent. De niet-zorgende ouder kan via de rechter een verhuisverbod afdwingen. In de wet staat namelijk dat je er alles aan moet doen om omgang met de niet-zorgende ouder te stimuleren.

Het omgekeerde is niet het geval: je kunt als zorgende ouder de niet-zorgende ouder niet beletten te verhuizen of dwingen dat er regelmatig contact wordt onderhouden met het kind. Niet dat ik dat wil, maar om duidelijk te maken wat voor een scheve wetgeving dit is, die dus duidelijk niet voor de belangen van het kind opkomt, maar voor de wensen van de vader.

De ironie is dat mijn ex onlangs zelf is vertrokken naar een ander land. Wij hebben dit via anderen vernomen, hij heeft dit zelf nooit laten weten. Bij de laatst opgelegde omgangsregeling is hij zelf nooit komen opdagen, want toen had hij blijkbaar zijn Nederlandse paspoort net binnen. Zijn doel is bereikt: hij kan vrij in de EU reizen en heeft mijn kind dus niet meer nodig. (hij heeft mijn kind gebruikt om via recht op family-life een Nederlandse verblijfsvergunning te krijgen)

Ondertussen hebben mijn kind en ik, los van hetgeen voor die tijd is gebeurd, meer dan drie jaar in de stress gezeten, vanwege de rechtszaken die hij aanspande, zijn ontvoeringsdreiging, geïntimideer etc. Ik kan nog steeds niet werken vanwege concentratiestoornissen en chronische vermoeidheid door PTSS, maar meneer gaat gewoon vrolijk verder met zijn volgende slachtoffer. Het is een jong grietje van zeer rijke ouders, die hij blijkbaar ook al eens in elkaar heeft getrimd.

Mijn kind en ik zijn er nog genadig vanaf gekomen. Niet dankzij onze wetgeving, maar dankzij de 'genade' van deze narcist. Misschien ben ik daar nog wel het kwaadst over: dat kinderen in Nederland worden overgeleverd aan de grillen van dit soort ellendelingen. Als moeder moet je maar afwachten en bibberen.

Hoezo gelijkwaardig ouderschap?

 

Naam:
Geldig emailadres:
Mijn bijdrage:
Schrijf over:captcha!