plaatje

  :: ervaringen

Ook als moeder, of in je omgeving iets meegemaakt, waarbij er sprake is van huiselijk geweld, maar waarbij er toch omgangsregelingen en/of tweehoofdig ouderlijk gezag is opgelegd? Help jezelf en anderen door het hier te melden of op eerdere bijdragen te reageren. Vanwege de overweldigende hoeveelheid berichten, vragen wij je wel met het volgende rekening te houden:

  • geef bij naam een (voor je ex) onherkenbaar pseudoniem op dat nog niet in gebruik is op deze pagina [Control-F!]. Kies a.u.b. niets meer met 'mama' of 'moeder' erin, want daar zijn al veel van en dat schept verwarring.
  • geef bij emailadres een geldig emailadres op dat je ook regelmatig checkt, anders kunnen we geen contact met je opnemen (we garanderen strikte geheimhouding van je gegevens)
  • denk niet: ‘ik heb ongeveer hetzelfde beleefd, dus dat hoef ik niet op te schrijven’. Het is juist van groot belang dat je opschrijft waar je mee te maken hebt, zodat andere vrouwen merken dat ze niet alleen staan en de buitenwereld kan zien dat deze problemen veel meer voorkomen dan men denkt.
  • je hoeft in je bijdrage niet in details [de data van je rechtzaak e.d.] te treden, maar wees wel precies in omschrijving van je problemen: bijvoorbeeld of gaat het om geestelijk of fysiek geweld, tegen jou en/of je kinderen en wat voor soort omgangsregeling je hebt.
  • we beoordelen de inzendingen voordat we plaatsen. Dat gaat soms snel, maar kan soms ook wel een dag of wat duren. Mocht het even duren, dan komt dat eerder doordat we te emotioneel bij de problematiek betrokken zijn, dan dat we niet in je bijdrage geïnteresseerd zouden zijn.
    En mocht je denken: "wat een problemen hier; eigenlijk valt het bij mij nog wel mee", dan kun je wel een bijdrage sturen, maar is de kans klein dat we 'm plaatsen. Voor de statistieken: we plaatsen momenteel ongeveer 1 op de 5 opgestuurde bijdragen.

Stuur een eigen bijdrage in!


:: Hoop :: zondag 13 juli 2014 :: 17:37 permalink


Ik wil hier graag ook een hoopvol verhaal delen...misschien heeft er iemand iets aan. Na veel gekonkel en partijdigheid van jeugdzorg & co heeft een heel ervaren en moedige rechter uiteindelijk alle jeugdhulpverlening aan de kant geschoven en besloten: GEEN erkenning en GEEN omgang! :-)

Nadat ik de korte relatie met mijn ex had verbroken bleek ik zwanger te zijn. Ik besloot hem er toch bij te betrekken. Tijdens de zwangerschap en kraamtijd gedroeg hij zich steeds beangstigender. Hij begon zich ook op mijn pasgeboren zoon te richten. Hij was vooral subtiel sadistisch, dreigend, manipulatief, parano´de...niet vaak openlijk mishandelend, minder ernstig dan veel verhalen hier, dus moeilijk te bewijzen.

Voorbeeldjes: hij stuurde extreem gedetailleerde plannen om een afgelegen boerderij te kopen in zijn eigen land en zei telefonisch mijn zoon daarheen te ontvoeren zodra hij de kans kreeg (allebei aantoonbaar, maakte bjz&co niks uit), hij besloop een onbekende vrouw met een mes omdat hij dacht dat ze ons achtervolgde, de eerste en enige keer dat hij een dag oppaste schepte hij achteraf op dat hij onze zoon expres de hele tijd had wakker gehouden terwijl hij uitgeput was om mij te treiteren, hij randde me hoogzwanger aan met geweld, stalkte ons, schudde onze pasgeboren zoon door elkaar. Dat soort dingen.

Na een half jaar pas durfde ik hem weg te houden. Hij zei dat hij iedereen kon manipuleren en zou zorgen dat ik voor gek werd verklaard en startte direct een rechtszaak voor erkenning en omgang.

Wat ik heb gedaan:
- Niet toegegeven aan zijn dreiging en hem geen erkenning en omgangsregeling gegeven - erg goed idee
- BJZ er bijgehaald en daar eerlijk gepraat - erg slecht idee
- Onafhankelijke pedagoge erbij gehaald. Zij rapporteerde steeds dat het goed ging met mijn zoon en ik goed voor hem zorgde, zodat jeugdzorg en ex daar niet over konden liegen - erg goed idee.
- Verklaringen van mensen (baas, vriend, kennis) dat ik altijd goed heb gefunctioneerd en alles goed voor elkaar had tot ik mijn ex ontmoette - goed idee.
- Gezocht naar een fijne psycholoog en psychiater. Verklaringen van hen op papier dat ik PTSS had door de relatie met mijn ex, dat omgang de opvoedingssituatie te zeer zou verstoren, dat psychologisch onderzoek werd aanbevolen en dat ze obv mijn verhaal dachten aan psychopathie in mijn ex - tricky, maar goed uitgepakt.
- Alle mogelijke bewijsjes bij elkaar geschraapt, bijv. terloopse mailtjes over vuurwapens - goed idee.

En toen:
- RvdK erbij. 1 uur met allebei gepraat, advies: toewerken naar omgang voor zover mijn ptss dat toeliet, psychologisch onderzoek en (omgangs) OTS. Gevolg: ik moest direct worden opgenomen met ernstige ptss klachten uit angst voor omgang.
- BJZ erbij. Zwaar partijdige gezinsvoogd. Zette bijvoorbeeld de pedagoge en het NIFP onder druk om negatiever over mij en positiever over mijn ex te rapporteren (gehoord van pedagoge en nifp) en loog in de rechtszaak de hele boel bij elkaar.
- NIFP (forenisch psychologe) erbij. Constateerde dat mijn ex autistisch was en een slechte jeugd heeft gehad en ernstig bedreigend kon worden naar mijn zoon en dat omgang permanent begeleid moest worden. Na een gesprek met de gezinsvoogd werd dat erg afgezwakt, hij zou goed kunnen omgaan met omgang (!?), en teruggebracht tot 1 jaar omgangshuis en opvoedondersteuning voor hem.

Achteraf had ik alle gesprekken met ex en met hulpverleners moeten opnemen. Klinkt raar, had wel veel beter gewerkt.

Uitspraak van de rechter: geen erkenning, geen omgang. Deels door wat er met mijn ex aan de hand was, deels omdat ik doodsbang van hem was en daardoor niet meer functioneerde, deels omdat hij geen hulp wilde accepteren. De OTS werd ook in hoger beroep opgeheven.

Nu is mijn zoon dus VEILIG!!

Het gaat heel goed met mijn zoon, steeds een beetje beter met mij en we horen niks meer van mijn ex.

Ik vond het heel belangrijk dit verhaal ook even te vertellen. Ik heb namelijk 3 jaar lang doodsangsten uitgestaan tijdens de rechtszaken, door het gedrag van mijn ex, maar ook door jeugdzorg en omdat ik van iedereen hoorde dat omgang nooit wordt afgewezen...

...maar misschien dat dit een sprankje hoop geeft voor mensen die nog in het traject zitten...soms tref je ineens een goed iemand die de boel doorziet en loopt het wel goed af!
reageer

 

Naam:
Geldig emailadres:
Mijn bijdrage:
Schrijf over:captcha!