Gedetineerde vadersGeplaatst: 12-03-2008 17:13

Naar aanleiding van het artikel in de Opzij zijn we in contact gekomen met een programmamaakster van het IKON-programma De Andere Wereld. De eindredacteur heeft gaandeweg echter besloten om de insteek van het item 'iets' te verschuiven: van 'omgangsplicht met veroordeelde huiselijk geweldplegers', naar een lofzang op de ouder-kindmiddagen in gevangenissen die staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie wil instellen. De uitzending vond uiteindelijk plaats onder het motto "Pappa is stout geweest".

Albayrak wil met deze zogeheten ouder-kindmiddagen het contact tussen gedetineerden en hun kinderen verbeteren.

Aan het woord zijn met name een ex-gedetineerde die vertelt over hoe hij zijn kinderen miste toen hij vastzat (naar aanleiding van een poging tot doodslag op de moeder met een mes waar 1 van haar kinderen bijstond) en hoe hij de ouder-kindmiddagen heeft beleefd. Verder een vrouw die elke week met 7-jarig zoontje haar vriend in een TBS-kliniek bezoekt, omdat ze niet wil dat hun zoon van zijn vader vervreemdt.

Heel opvallend is dat er helemaal niet ter discussie wordt gesteld in welke gevallen het niet meer wenselijk is dat contact behouden blijft, maar dat de nadruk steeds wordt gelegd op het belang van de vader, ongeacht het misdrijf dat hij heeft gepleegd.

Er wordt door niemand, ondanks vragen van de programmamaakster, een gedegen onderbouwing gegeven voor de gevolgen van het kind op gevangenisbezoek, anders dan “we praten dan niet over wat er gebeurd is”.

De vader zal en moet omgang hebben met zijn kinderen, want dat is beter. Voor wie, vraagt u zich af? Het antwoord luidt: het bevordert de veiligheid in de gevangenissen: de gedetineerden weten dat het bezoek niet doorgaat als ze zich misdragen.

De programmamaakster sprak de hoop uit om in de nabije toekomst ook aan onze problematiek aandacht te kunnen schenken. Een hartelijk "goed idee, doe er iets mee" lijkt ons hier zeer op haar plaats.

De website van het betreffende IKON-programma staat hier; de reportage met de werkelijk tenenkrommende verhalen is te beluisteren via deze link.

Terug naar nieuwsoverzicht