Nieuw logootje en veel nieuwe inzendingenGeplaatst: 12-03-2008 17:24

We hebben een nieuw logo, mocht de regelmatige bezoeker iets opvallen aan de site. Het is ontworpen door één van onze sympathisantes, waarvoor dank! Verder: drie nieuwe inzendingen die te maken hebben met incest plegende vaders en opnieuw verschillende moeders die tijdens de zwangerschap fysiek en/of geestelijk zijn mishandeld.

Na een relatieve stilte in januari, ook van onze kant, zijn er een hele berg nieuwe inzenders bijgekomen sinds het laatste nieuwsbericht van begin februari. Hoewel we natuurlijk blij zijn dat zij contact met ons hebben gezocht, zijn hun ervaringen allerminst vrolijkstemmend.

Je zou bijna een zucht van verlichting slaken, als er een relatief ‘lichte’ ervaring bij zit: moeders die tenminste nog de ruimte hebben om aan te geven, dat de vader zich niet zo ernstig heeft misdragen dat volledig tegenhouden van omgang aan de orde is, maar dat er wel toezicht tijdens omgang zou moeten zijn. Uiteraard doet dat niets af aan het leed van deze moeders en kinderen, want hoe je het ook bekijkt, het blijft tragisch als de niet-zorgende ouder zo weinig betrouwbaar blijkt dat een gevecht om omgang onder toezicht nodig is.

Een aparte problematiek vormt de regelmatig terugkerende melding van niet-zorgende ouders die rechtzaken aanspannen om verblijfsvergunningen veilig te stellen. Wanneer je namelijk niet aan de eisen voldoet voor een verblijfsvergunning, kun je altijd nog - als je aan kunt tonen dat je een minimumomgangsregeling hebt - een beroep doen op recht op family-life met je kind. Dit maakt een rechtsgang om een omgangsregeling af te dwingen voor dit soort lieden zeer de moeite waard.
Helaas gaat het hier meer dan eens om personen die nooit een poging hebben gedaan om enig familieleven op te bouwen met hun kinderen, toen ze nog de kans hadden, en ook nooit daadwerkelijk van plan zijn om dit te doen.

Dit soort zaken gaat vaak gepaard met ernstige ontvoeringsdreiging, die de spanning voor de kinderen en hun moeder nog verder opvoert. Temeer omdat het hier vaak gaat om landen zonder kinderontvoeringsverdrag: als de kinderen daar eenmaal zijn, zijn ze nog nauwelijks terug te krijgen.

Het lijkt een tegenstelling om onverschillig te staan ten opzichte van de kinderen, maar toch dreigen om ze te ontvoeren, maar meer dan eens worden kinderen daadwerkelijk ontvoerd naar het vaderland, waar vader ze vervolgens bij familie dumpt.

Op verzoek van de betrokkenen hebben we hun zeer specifieke verhalen niet hier geplaatst; maar het heeft er alle schijn van dat deze regelgeving systematisch misbruikt wordt om over de hoofden van vrouwen en kinderen verblijfsvergunningen te 'regelen'.

Terug naar nieuwsoverzicht