Over virtuele stalkingGeplaatst: 13-08-2008 15:39

Ook binnen een 'huiskamerachtige' omgeving op internet, zoals een afgeschermde hyves-site, alleen toegankelijk voor vrienden, blijk je niet openlijk over je problemen te kunnen praten: een vrouw uit Drente werd veroordeeld wegens smaad, na aangifte van haar ex. Vreemd, Bezorgdemoeders.nl krijgt meer dan eens berichten van bedreigingen via websites of emails, waar volgens de politie niets aan kan worden gedaan.

Bovengenoemde vrouw heeft het gewaagd om via een afgeschermde hyvessite haar verdenking van pedofilie van haar ex, waarmee ze een vijfjarig zoontje heeft, te uiten. Haar ex vond met zijn aangifte gehoor, dus ook binnen de privacy van een eigen,slechts voor vrienden toegankelijke site, wordt ze gedwongen om haar mond te houden.
Internet is voor veel vrouwen die in een benarde positie zitten één van de weinige mogelijkheden - en soms zelfs de enige - om hun stem te laten horen en contact te onderhouden met de buitenwereld. Dit kan zijn omdat zij nog in de greep zijn van hun gewelddadige partner en alle andere contacten met de buitenwereld worden gecontroleerd, of omdat men juist ondergedoken zit vanwege een gewelddadige ex-partner. Des te schrijnender wordt het dan, wanneer je je veilig waant binnen een afgeschermde omgeving en jezelfs virtueel wordt achtervolgd door je ex.


Zelfs binnen besloten hyvesgroepen op het gebied van partnermishandeling en andere vormen van huiselijk geweld, weten sommige gewelddadige ex-partners te infiltreren om zo hun greep op hun slachtoffer te hervinden of te behouden.
Daarnaast ontvangen wij vaak berichten dat vrouwen worden bedreigd door hun exen via hyves en ander websites, emails of sms. Daarbij gaat het regelmatig om doodsdreigingen of ander fraais, maar ook 'slechts' om valse beschuldigingen - dan wel niet van pedofilie, maar van zaken die een reputatie ook zeer ernstig kunnen schaden - en het duidelijk maken dat ze altijd en overal in de gaten worden gehouden.


In al deze gevallen worden aangiftes of pogingen daartoe absoluut niet serieus genomen en afgedaan, onder het motto: 'Mevrouwtje, dat zijn maar woorden, pas als hij overgaat tot daden kunnen wij er iets mee'. Is het toeval dat een deze aangifte wel serieus werd genomen, of eerder tekenend voor de mentaliteit in Nederland ten aanzien van het omgaan met huiselijk geweld (waaronder incest)?

bericht in AD:
maandag 04 augustus 2008

'Afgeschermde Hyves ook openbaar'

Een afgeschermd Hyves-profiel kan in geval van smaad als openbaar worden beschouwd. Dat bleek maandag bij de politierechter in Assen.

Die veroordeelde de 31-jarige W.K. uit het Drentse Bovensmilde tot een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur en het betalen van 522 euro smartengeld aan haar ex. De man werd in augustus vorig jaar door K. als pedofiel bestempeld op haar Hyves-profiel.

Hoewel de vrouw een afgeschermd profiel heeft, dat alleen leesbaar is voor door haar toegelaten vrienden, familie en collega’s, ging het ’pedoverhaal’ toch rond. De ex deed aangifte. Volgens hem kijken de buren hem sindsdien met de nek aan en is hij gedwongen te verhuizen.

De vrouw verdenkt haar ex, met wie ze een inmiddels 5-jarig zoontje heeft, van pedofilie. Ze vond hiervoor vorig jaar geen gehoor bij allerlei instanties en schreef dit van zich af op haar Hyves-profiel.

Volgens haar raadsman mr. A. Allersma is een afgeschermd Hyves-profiel in juridische zin te vergelijken met een huiskamer, waarin je op basis van vrijheid van meningsuiting tegen vrienden mag zeggen wat je wilt. Maar volgens de politierechter gaat een afgeschermd Hyves-profiel verder. Het is toegankelijk voor iedereen die door K. is uitgenodigd en toegevoegd.

K. verspreidde haar beledigende opmerking (’Ik moet mijn kind meegeven aan een pedo’) onder deze groep en gaf er daarmee opzettelijk ruchtbaarheid aan. Bovendien kan zo’n opmerking via het Hyves-vriendenclubje een eigen leven gaan leiden, aldus het rechterlijk oordeel.

Terug naar nieuwsoverzicht