Kinderverhoor ook onder de 12 jaar?Geplaatst: 09-03-2009 11:35

Afgelopen jaar is er een brochure verschenen van de Raad voor de Rechtspraak waarin aan kinderen wordt uitgelegd wat een kinderverhoor is. Tot onze stomme verbazing staat erin vermeld dat ook kinderen van onder de 12 een gesprek aan kunnen vragen. Dit terwijl wij in de praktijk merken dat zelfs kinderen van bijna 12, die zelf graag willen spreken, meestal niet worden gehoord.

De Raad voor de Rechtspraak heeft als doel: het bevorderen dat de gerechten hun rechtsprekende taak goed kunnen vervullen. Blijkbaar lukt dit bevorderen niet altijd even goed, want wij kunnen niet anders dan constateren dat rechters in de praktijk zich doorgaans niks gelegen laten aan zelfstandige aanvragen tot gesprekken en ingezonden brieven van kinderen niet serieus nemen.

Eén van de voorbeelden van 'onze' moeders: "de brief was een emotioneel verhaal van de feiten en angsten van een meisje van toen 10 jaar. In de rechtzaal werd er door de rechters (in hoger beroep) niet gerept naar de brief. Toen ik vroeg of ze de brief van mijn dochter hadden gelezen kreeg ik als antwoord: "Ach ja...het is geschreven door een kind!" ".

Wij zijn er geen voorstander van om kinderen onnodig te betrekken bij een pijnlijke scheidingsproces, maardit gaat om kinderen die zelf aangeven dat ze gehoord willen worden. Het negeren van deze kinderen door rechters leidt tot grote frustratie, zeker wanneer het gaat om kinderen die willen laten weten dat zij geen contact met de uitwonende ouder wensen vanwege geweld of misbruik.

Wat heb je eraan om zoiets in een brochure voor kinderen te zetten, terwijl de praktijk uitwijst dat een verzoek om verhoor of ingezonden brief niet serieus wordt behandeld? Misschien dat er daarom vóór in de brochure staat: "aan inhoud kunnen geen rechten worden ontleend"?

Kijk hier voor de overigens verder heel heldere brochure en hier voor de website voor kinderen van de Raad voor de rechtspraak.

Ook goede info over kind en recht (en eventuele hulp) vind je hier op de website Rechtkind.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht