Bezorgde moeders maand onlineGeplaatst: 03-08-2007 11:11

De afgelopen periode hebben de op deze website verzamelde bezorgde moeders niet stil gezeten. Dat zien we niet alleen in de bezoekersaantallen die behoorlijk oplopen, maar ook aan de vele positieve reacties die we de laatste weken hebben mogen ontvangen.

Toen we met deze website begonnen, was dat omdat we zelf met problemen werden geconfronteerd die volgens de deskundigen - lees: een advocaat - zeer veel voorkwamen.

Dat blijkt geen onzin te zijn, want er zijn dus veel meer vrouwen die met deze problemen zitten en in de rechtzaal, maar vaak ook in hun vriendenkring op onbegrip stuiten. "Die ex van jou is zo'n sympathieke jongen, al die dingen waar jij bang voor bent zou-ie toch nooit doen?!"

Ja, dat dachten wij ook toen we ermee trouwden.

Van enkele van de ervaringen die op de site zijn verzameld, werden we ronduit neerslachtig. Sommige vrouwen en hun kinderen krijgen het nog heel wat zwaarder voor de kiezen dan wij, en desondanks krijgt hun ex de kinderen volgens zijn wensen op een dienblaadje gepresenteerd door de rechterlijke macht. Meteen daarna worden we wel vaak zo kwaad dat we ook meteen weer een hele berg energie hebben om er vol tegenaan te gaan.

De afgelopen periode was dus niet alleen een 'feest' van herkenning, maar heeft ons ook moed gegeven om door te gaan met onze acties. We hebben tot nog toe alleen nog maar wat sites en forums aangeschreven en op die manier wat mensen naar onze site 'gelokt'. Vervolgens hebben we gekeken wat de reacties waren, en waar de knelpunten zitten om onze argumenten duidelijk onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

Wat meteen opviel was toch wel het feit dat het vaderlobby-argument, dat vrouwen de kinderen gebruiken om de ex-partner onder druk te zetten of te pesten, zeer wijd verbreid is. Sinds de wetwijziging in '98 is die situatie volledig omgekeerd, maar het beeld blijft hangen.

Dat betekent wel dat we flink aan de slag moeten om ons verhaal over het voetlicht te krijgen. Veel mensen denken ook: "Er zal wel wat meer aan de hand zijn en ik kan me niet voorstellen dat dat vrouwtje helemaal vrijuit gaat." Het lijkt daarmee een beetje zo'n onderwerp waar je niet over moet zeuren omdat men het er zelf wel naar gemaakt zal hebben.

Van alle reacties is deze de dodelijkste want je gaat ogenblikkelijk bij jezelf na wat je fout hebt gedaan om zo door je ex behandeld te worden. Voor alle vrouwen die daarmee zitten: je hebt niks fout gedaan. Structureel huiselijk geweld en machtsmisbruik binnen een relatie zijn niet jouw schuld.

Er is geen enkele legitimatie voor dergelijk gedrag. Punt.

Gezien de ervaringen van de afgelopen 4 weken hebben we een FAQ-sectie toegevoegd aan de site waar enkele veelgestelde vragen en opmerkingen worden behandeld. We hopen dat daarmee ook meer mensen de petitie zullen tekenen. We zijn helemaal niet anti-vader, - sommigen van ons deelden zelfs ooit het bed met de vader van onze kinderen - maar we willen gewoon rust aan ons hoofd en in ons gezin en een wetgeving die daar rekening mee houdt.

Bij de positieve reacties waren er ookveel van stichtingen en andere organisaties die meer of minder zijdelings bij deze problematiek zijn betrokken. We zijn vol overgave aan het netwerken en we gaan daar voorlopig nog mee verder. Hoe meer organisaties zich achter onze petitie scharen, hoe beter het is.

We verzoeken daarom ook een ieder die ons initiatief wil steunen een link naar onze site of direct naar de petitie op te nemen!

Terug naar nieuwsoverzicht