Vervolg Katja Leendertz: vader had straatverbodGeplaatst: 04-06-2009 16:44

De stroom berichten in de media rond de ontvoering van Katja Leendertz blijft voortduren. De vader en diens ongestraft gedrag illustreren de trend: een toenemend aantal geweldplegers gaat na scheiding over tot ontvoering of dreigt op serieuze wijze met ontvoering. Veelal wordt hun nauwelijks iets in de weg gelegd.

De zaak Katja Leendertz is in zoverre indicatief voor ontvoering(sdreiging) en huiselijk geweld, dat het ook hier lijkt te gaan - voor zover we ons hebben kunnen informeren - om een jarenlange geschiedenis van huiselijk geweld in de vorm van fysieke mishandeling en bedreiging, die al tijdens de zwangerschap is gestart.

Het huiselijk geweld was de reden voor de scheiding, zo meldt de Telegraaf."Zij is meerdere keren mishandeld. Ook tijdens de zwangerschap van Katja is ze in haar buik geschopt of geslagen," aldus jhr. mr. M.L.E. Storm van ’s Gravesande, één van de advocaten van de moeder, over haar situatie vóór de scheiding.

De Gelderlander meldt via een interview met een vriend van de familie, dat moeder Marina ten onrechte in een kwaad daglicht is gesteld, alsof zij geen omgangsregeling wilde. De vader heeft zijn van oorsprong Oekraïense vrouw in het verleden gedwongen naar Nederland te verhuizen, een haar volkomen vreemd land, terwijl hij als piloot vaak weg was, zegt hij.

De Telegraaf onderstreept het betoog in de Gelderlander dat het ook hier niet ging om een 'rancuneuze ex' die de vader de kinderen niet gunt: "Paul Leendertz, kreeg in 2006 een contact- en straatverbod van een jaar voor zijn gezin opgelegd door de rechtbank, omdat hij de moeder stelselmatig mishandelde, lastig viel en bedreigde."

Naast gewelddadig gedrag vertoont hij overigens nog een zeer bekend kenmerk: deze piloot betaalt net als veel andere geweldplegers stelselmatig geen kinderalimentatie.

Het ging hier om één van de weinige gevallen waarin de rechter de omgangsregeling (tijdelijk) heeft opgeheven, vanwege het wangedrag van de vader. In veel gevallen van serieuze ontvoeringsdreiging na huiselijk geweld, wordt er gewoon een omgangsregeling zonder toezicht toegekend.

Uiteraard is het gezamenlijk gezag destijds wel gehandhaafd. Het is volgens de Nederlandse wetgevers immers in het belang van het kind dat een met ontvoering dreigende vader met een geschiedenis van fysiek geweld en intimidatie ten opzichte van moeder én (ongeboren) kind, bij het leven van het kind betrokken blijft.

Links:
Bericht Gelderlander hier
Bericht Telegraaf hier
Ervaringen rond ontvoeringsdreiging hier

Terug naar nieuwsoverzicht