Ali mocht gewoon doordraaienGeplaatst: 03-01-2012 15:30

Als je man psychische problemen heeft en agressief is, en je belt de politie in Den Bosch, dan kan het zo maar zijn dat je diezelfde avond dood bent.

Het vorige geval in deze categorie staat ons nog levendig voor de geest. In Den Bosch is er opnieuw een moeder vermoord, die diezelfde dag nog bij de politie had gemeld zich niet veilig te voelen. Op oudejaarsdag werd zij doodgestoken voor de ogen van haar jongste zoon.

De politiewoordvoerster van dienst wist te melden dat het gezin inderdaad "bekend was bij professionele hulpverleners", en dat er inderdaad was gebeld. En dat er telefonisch contact is geweest, zal worden "meegenomen" in het onderzoek naar deze zaak.

Op basis van wat er niet gezegd wordt kun je zelf het plaatje invullen. Politie is druk met van alles wegens de Oudejaar en de "professionele hulpverleners" hebben allemaal een vrije dag of zijn vroeg naar huis gegaan.

We krijgen hier opvallend veel meldingen uit Den Bosch over laks optreden van zowel OM en "hulpverleners", als van de politie.

Is er structureel iets mis daar, op dit vlak? Waarom had die man geen huisverbod? De kans lijkt groot dat als deze 52-jarige vrouw in Rotterdam had gewoond, zij wellicht nog in leven was geweest.

We hebben het al eerder gehad over de "deskundigheid" van "hulpverleners"; het lijkt er op dat er ook in dit geval weer alle aanleiding is om de voorlichter van dienst van deze hulpverleners wat aan damage control te laten doen om de structurele problemen rond juist die "deskundigheid" en huiselijk geweld plus de rol van vaders daarin onder het tapijt te moffelen.

Ook dit jaar viel een derde van alle slachtoffers van moord en doodslag weer onder de noemer huiselijk geweld.

Hoe lang moet dit nog doorgaan voordat duidelijk wordt dat sommige mannen gewoon preventief uit een gezin verwijderd moeten worden? Hoe lang duurt het nog voordat onderkend wordt dat het recht op ademhalen en een leven zonder angst voor vrouwen belangrijker is dan de rechten van dit soort potentiële daders? Hoe lang duurt het nog voordat vrouwen in ons soort situaties eindelijk serieus genomen gaan worden?

Den Bosch heeft daarbij nog nooit het voortouw genomen; misschien een ideetje in het kader van de goede voornemens voor 2012?

Bijbehorend nieuwsbericht

Terug naar nieuwsoverzicht