Update probleem in omgangsregelingGeplaatst: 16-04-2015 11:30

De tekst in het artkeltje bij de Telegraaf is nogal aangepast, inmiddels. We hebben een minister die Ard van der Steur heet, en die gaat binnen een paar maanden aan de gang met deze problematiek, waar zijn crimefightende voorganger Teeven in 100 jaar niet aan toe is gekomen.

Van der Steur is van de VVD, en we lezen in de krant dat die partij van mening is dat ouders die voor mishandeling zijn veroordeeld, hun recht op een omgangsregeling kwijtraken. Dat zou dan op een of andere manier expliciet in de wet moeten worden vastgelegd, want de huidige vage clausule biedt niet voldoende houvast voor rechters om een omgangsregeling af te wijzen. Zoals we allemaal weten.

Hij wil in zijn hoedanigheid als minister laten onderzoeken hoe vaak het voorkomt dat kinderen een omgangsregeling krijgen met een mishandelende ouder. Een heus onderzoek, dus, iets waar wij al 8 jaar om roepen. We riepen toen ook al dat het handiger zou zijn om eerst onderzoek te doen, en daarna pas die wet aan te passen. Dat had een hoop ellende gescheeld. Maar ja.
Wij zijn 200% bereid om mee te werken aan dat onderzoek, en naar we aannnemen de moeders die hier hun ervaringen posten ook. Uit het verleden weten we dat "de instanties" liever niet uitgaan van ervaringsdeskundigen, maar van de mening van "echte deskundigen". Echte deskundigen overzien "het hele veld", immers, waar wij ondertussen alleen maar wanhoop kunnen verwoorden.

Het zou wel eens prettig zijn als er met ons zou worden gesproken in plaats van over ons. Gewoon het gevoel dat je serieus wordt genomen, en vooral ook dat je kinderen serieus worden genomen. Weet iemand ondertussen nog hoe dat voelt?

Overigens meldde Brigitte van der Burg dat het niet om de omvang van een probleem hoeft te gaan, "maar dat het een principiële kwestie is". Met deze opmerking heeft deze Bergenhoekse bij ons in ieder geval al de harten gestolen. Jammer dat de fractie waar zij deel van uitmaakte in de Tweede Kamer er 8 jaar geleden minder principiële bezwaren in zag om de scheiding tussen straf- en familierecht absoluut te maken waar de excessen die zij nu aankaart een dagelijks gevolg van zijn.

Tekenend voor de doof- en blindheid in de politiek in het verslag van de Telegraaf is wel de frase "Het voorstel van Van der Burg viel niet in goede aarde bij de andere partijen. Die verweten haar een luchtballon op te laten, omdat de rechter nu ook al uitgaat van het belang van een kind en daarnaar handelt. Maar volgens het liberale Kamerlid komt het wel degelijk voor dat een rechter verplicht een omgangsregeling oplegt aan een mishandeld of misbruikt kind."

Mevrouw Van den Burg heeft natuurlijk gelijk, ALLE partijen hebben zich doof gehouden, en daarmee zijn ze allemaal medeschuldig aan kindermishandeling en misbruik. Er wordt hier een opening geboden om op te houden om te miemelen over proefballonnetjes en eens naar de FEITEN te gaan kijken. Dat is wel het minste, gezien het feit dat jullie eigenlijk al gedurende een jaar of 15 medeplichtig zijn aan kindermishandeling door hardnekkig de andere kant op te kijken.

Waar blijft die parlementaire enquete, eigenlijk?

Terug naar nieuwsoverzicht