Geen aparte rechtbank voor huiselijk geweld Geplaatst: 03-06-2009 22:49

Hirsch Ballin heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat Nederland geen aparte rechters of rechtbanken krijgt die gespecialiseerd zijn in huiselijk geweldzaken, zoals de vier grote Nederlandse gemeenten hadden voorgesteld. Een lichtpuntje is wel, dat getuige zijn van huiselijk geweld door kinderen eindelijk wat serieuzer lijkt te worden genomen.

Volgens Hirsch Ballin is het beoogde wetsvoorstel van de G4 al verwerkt in de wet op grond waarvan burgemeesters een tijdelijk huisverbod kunnen opleggen aan mensen die zich schuldig dreigen te maken aan huiselijk geweld. De gemeenten zouden daarom al voldoende mogelijkheden hebben om huiselijk geweld aan te pakken.

Hij vindt het ook onnodig om in een wet vast te leggen dat plegers van huiselijk geweld een hogere straf krijgen als kinderen daarvan getuige zijn geweest. De rechter kan de straf in zo'n geval al verhogen, aldus Hirsch Ballin. De vraag blijft natuurlijk wel of rechters dit ook doen, maar wie weet is het voorstel van de G4 wel een teken van een belangrijke mentaliteitsomslag, ook bij rechters. Wij blijven hopen.

De voorgestelde verplichte meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling is wel door het Kabinet overgenomen.

Ook mogen meldpunten voor huiselijk geweld meldingen gaan onderzoeken.

Volgens een ANP-bericht via Nu.nl registreerde de politie in 2007 bijna 65.000 incidenten van huiselijk geweld, 3 procent meer dan in het jaar ervoor.

Meer info hier

Factsheet Huiselijk Geweld G4 hier

Bij beluistering van het debat van de Commissie van Justitie van de Tweede Kamer vanmiddag ( 3 juni)waarin het bovenstaande aan bod kwam, was met name de verbazing waarmee commissieleden reageerden op het feit dat maar 12% van de mishandelde vrouwen uiteindelijk aangifte doet, aandoenlijk. Vreemd daar verschillende commissieleden er zich bijzonder op voor lieten staan, tijdens het debat,dat zij zich hadden laten voorlichten door mensen uit "het veld": politie, GGD, Riagg Rotterdam, huisartsen, noem maar op, werkelijk stad en land hadden ze afgereisd om goed op de hoogte te zijn van alle ins en outs.

Het zou toch bijzonder aardig zijn als commissieleden die zich bezig houden met huiselijk geweld, ook eens met slachtoffers zouden praten, dan zou men zich niet zo hoeven verbazen. Zouden ze misschien eindelijk ook eens het huiselijk geweld ná scheiding op de agenda zetten.

Terug naar nieuwsoverzicht