Rosenmöller over huiselijk geweldGeplaatst: 09-06-2009 11:11

In Spraakmakende Zaken sprak Paul Rosenmöller onder andere met *biep*, bestuurslid van Stichting Zijweg én ervaringsdeskundige en Sara Etty, ketenregisseur van het tijdelijk huisverbod, over huiselijk geweld en het huisverbod.

Datum: 9 juni 2009
Uitzendtijd: 21:25 - 22:00 uur
Zender: Ned 2

Te bekijken: hiero

In Spraakmakende zaken ontvangt Paul Rosenmöller gasten in Paviljoen Stadgenoot in Amsterdam [Noord-Holland], waar gesproken wordt over brandende kwesties uit het recente verleden.

De politie krijgt per jaar ruim 64.000 meldingen van huiselijk geweld binnen. Elke vier dagen overlijdt er in Nederland iemand aan de gevolgen van huiselijk geweld. Geweld achter de voordeur is een groot taboe en komt in alle lagen van de bevolking voor. Per jaar overlijden 75 vrouwen, 50 kinderen en 25 mannen door mishandeling door huisgenoten. We zien de resultaten van een nieuwe aanpak, die plegers van geweld tijdelijk uit huis plaatst. Het huisverbod dat dit jaar van kracht is gegaan, is bedoeld om huiselijk geweld verder terug te dringen. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen.

De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode waarbinnen de nodige hulpverlening op gang kan worden gebracht en escalatie kan worden voorkomen. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking uitgereikt door de burgemeester of door de politie indien zij daartoe wordt gemandateerd. Onmiddellijk wordt er hulpverlening in gang gezet voor zowel de pleger als de slachtoffers. Paul Rosenmöller praat met diverse betrokkenen over huiselijk geweld en het huisverbod.

Hoofdgast in deze uitzending is *biep* die slachtoffer werd van huiselijk geweld en nu bestuurslid is van Stichting Zijweg, belangenbehartiger van vrouwen die te maken hebben met (ex-)partnergeweld. Zij vertelt hoe het geweld vrijwel ongemerkt haar relatie in sloop en hoe het zich steeds meer manifesteerde. Lange tijd realiseerde ze zich de ernst van de situatie niet. De omslag kwam na een klap van haar partner op haar oor, waarbij haar trommelvlies brak.

Na het interview met *biep* wordt over het thema doorgepraat met Mariëtte Christophe, landelijk programmaleider Huiselijk Geweld bij de politie, Sara Etty, beleidsmedewerker bij de GGD in Rotterdam en ketenregisseur van het tijdelijk huisverbod en klinisch psycholoog Yvo Pothaar, die daders van huiselijk geweld behandelt.

Heel goed dat er eindelijk weer eens een keer aandacht komt voor ex-partnergeweld!

Meer info over Stichting Zijweg hier
Meer info over tijdelijk huisverbod hier

Terug naar nieuwsoverzicht