Huisverbod vaker opgelegd dan verwachtGeplaatst: 22-06-2009 12:17

Burgemeesters hebben dit jaar al 700 keer een huisverbod opgelegd aan mensen die zich schuldig dreigen te maken aan huiselijk geweld. Daarmee wordt het tijdelijk huisverbod veel vaker gebruikt dan verwacht. Heb jij als (gescheiden) moeder ervaring met het huisverbod? Laat het ons weten.

Burgemeesters hebben dit jaar al 700 keer een huisverbod opgelegd aan mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan huiselijk geweld. Daarmee wordt het tijdelijk huisverbod veel vaker gebruikt dan verwacht.

Bij de invoering van het huisverbod in januari werd er rekening mee gehouden dat burgemeesters zo'n duizend keer per jaar naar deze maatregel zouden grijpen. Minister Ernst Hirsch Ballin zei tijdens het al in een eerder nieuwsbericht genoemde debat van de Commissie van Justitie van de Tweede Kamer dat het aantal huisverboden dit jaar 'ver boven de duizend zal uitkomen'.

Diverse Kamerfracties benadrukten dat gemeenten genoeg geld moeten krijgen om het huisverbod ook de rest van het jaar te kunnen inzetten. Hirsch Ballin wees erop dat gemeenten miljoenen euro's hebben gekregen voor de kosten van de huisverboden.

Met uitzondering van een groep kleine gemeenten, werken alle 441 gemeenten nu met het tijdelijk huisverbod, dat 1 januari is ingevoerd. Het verbod is bedoeld om huiselijk geweld terug te dringen.

Bezorgdemoeders.nl is erg benieuwd naar ervaringen van gescheiden moeders met het huisverbod.

Je kunt je ervaringen met het huisverbod kwijt op onze nieuwe ervaringenpagina.

Meer info over het huisverbod hier

Terug naar nieuwsoverzicht