Ongeboren vrucht onder toezichtGeplaatst: 27-10-2009 13:32

Rechters gaan er steeds vaker toe over om een ongeboren vrucht onder toezicht te stellen van een gezinsvoogd. In het ergste geval wordt de zuigeling dan direct na de bevalling uit huis geplaatst. Het gaat hierbij om moeders die zwaar psychotisch of verslaafd zijn. Hoe zit het met een ondertoezichtstelling wanneer de vader-in-spé een gevaar vormt?

Volgens een artikel in de Volkskrant gebeurde dit in 2009 in Amsterdam tot nog toe 8 keer; in Rotterdam zijn 20 gevallen bekend sinds november 2007.

Helaas ook in dit artikel weer geen enkele aandacht voor de belangrijkste andere reden waarom een ongeboren vrucht ernstig gevaar kan lopen: mishandeling tijdens de zwangerschap.

Het lijkt erop dat rechters weliswaar de ongeboren vrucht steeds vaker een wettige status geven, maar in zeer selectieve gevallen: namelijk wanneer de moéder een gevaar vormt voor het ongeboren kind. Mishandeling van de zwangere moeder-in-spé telt in Nederland (in tegenstelling tot andere landen) nog steeds niet als mishandeling van de ongeboren vrucht.

"De jurisprudentie over onder toezicht stellen van de ongeboren vrucht is relatief nieuw", zo stelt een psychiater in het artikel. Voor we verder gaan met het uitsluitend met de vinger wijzen naar moeders, is het misschien aardig om naast verslavings- en psychotisch gedrag van de moeder, gewelddadig gedrag van de vader-in-spé eens in overweging te nemen?

Artikel in de Volkskrant hier

Meer info over mishandeling tijdens zwangerschap via onze linkspagina.

Terug naar nieuwsoverzicht