Nieuws wordt sporadisch bijgehouden.

Ontvoeringsdreiging Katja was al maanden bekend

Het AD meldt dat de moeder van Katja Leendertz al maanden geleden bij de politie melding heeft gedaan van de ontvoeringsdreiging en bij het Centrum Internationale Kinderontvoering hulp had gezocht. Maar hoe bescherm je je kind tegen een man die op gewelddadige wijze je kind in zijn auto sleurt?

Lees verder

 

Wraakzuchtige ex gehyped door VARA

Een uitzending van Zembla gisteravond, naar aanleiding van een rapport van de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken, schetste een alarmerend beeld van een groot aantal vaders dat slachtoffer wordt van valse aangiften. Met stijgende verbazing keken wij hoe de gegevens van dit rapport, blijkbaar met medewerking van het LEBZ, volkomen uit iedere context werden gerukt.

Lees verder

 

Kinderalimentatie wordt steeds minder betaald

(Novum) - De kinderalimentatie wordt moeizamer betaald. Een groeiend aantal mensen wil of kan er niet meer mee over de brug komen. Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) krijgt dit jaar naar schatting ruim twintig procent meer verzoeken om hulp bij het innen van de alimentatiegelden. De stijging is volgens het bureau 'waarschijnlijk' te wijten aan de economische crisis.

Lees verder

 

Ook volgens Nibud is gescheiden vrouw slechter af

Het was al bekend uit eerder onderzoek, maar nu komt ook het Nibud tot de conclusie dat vrouwen na scheiding het financieel gezien een stuk moeilijker hebben dan mannen. Met name de zorgende moeders hebben het zwaar, niet alleen omdat ze meestal lager betaald en parttime werk hebben, maar ook omdat ze vaak geen kinderalimentatie ontvangen.

Lees verder

 

Kinderverhoor ook onder de 12 jaar?

Afgelopen jaar is er een brochure verschenen van de Raad voor de Rechtspraak waarin aan kinderen wordt uitgelegd wat een kinderverhoor is. Tot onze stomme verbazing staat erin vermeld dat ook kinderen van onder de 12 een gesprek aan kunnen vragen. Dit terwijl wij in de praktijk merken dat zelfs kinderen van bijna 12, die zelf graag willen spreken, meestal niet worden gehoord.

Lees verder

 

Dwarsliggende moeders domineren media

Er lijkt de laatste tijd geen eind te komen aan de uiterst eenzijdige berichtgeving rond gescheiden ouders. Neem nu bijvoorbeeld de berichtgeving rond de twee moeders die onlangs strafrechtelijk veroordeeld zijn wegens 'dwarsliggen' bij een opgelegde omgangsregeling. Wat een geweldige jurisprudentie levert dit op voor ál die gescheiden vaders die hun kinderen niet meer mogen zien, koppen de kranten.

Lees verder

 

Ondersteuning slachtoffers ernstige geweldsmisdrijven uitgebreid

Het Ministerie van Justitie heeft besloten om dit jaar 500.000 euro beschikbaar te stellen voor een pilot om uitgebreide hulp op maat te ontwikkelen voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. Zij kunnen straks voor de coördinatie van de ondersteuning op juridisch, praktisch en emotioneel gebied terugvallen op speciaal voor deze doelgroep beschikbare casemanagers van Slachtoffer Hulp Nederland. Biedt dit hoop voor moeders en kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld?

Lees verder

 

Vrouw als fietsband

Deze kop vonden we in de Telegraaf van vandaag:

Lees verder

 

Beschuldigingen van seksueel misbruik na scheiding: neem ze serieus!

De laatste weken wordt in de Nederlandse media uitzonderlijk veel aandacht besteed aan pedoseksuelen. Het gaat dan vooral om veroordeelde, recidiverende pedo's die bijvoorbeeld vermomd als clown of via internet ongestraft doorgaan met hun activiteiten of die terugkeren in een wijk waar ze hun slachtoffertjes hebben gemaakt. De gemoederen lopen zo hoog op hierover dat je zou denken dat het misbruik van kinderen met name wordt gepleegd door onbekende 'kinderlokkers'; of een engerd een straat verder. Helaas gaat het bij seksueel misbruik van kinderen in 80 tot 95 % om bekenden van het kind, waaronder een substantieel deel bloedverwanten. Relatieproblemen met de moeder kunnen voor gelegenheidsplegers een aanleiding vormen. Wat betekent dit voor de geloofwaardigheid van moeders die na de scheiding tekenen van sexueel misbruik bij hun kinderen constateren?

Lees verder

 

Aandacht voor levensbedreigende stalking

Aansluitend bij het vorige nieuwsbericht waarin wij aandacht vroegen voor stalking: Netwerk heeft een item uitgezonden over de inzet van het Aware-systeem bij levensbedreigende stalking. Helaas is het Aware-systeem niet weggelegd voor moeders en kinderen die, ondanks stalking door ex, een omgangsregeling hebben.

Lees verder